Viktigt att tänka på

Om du skall installera en värmepump i hemmet eller sommarstugan finns det mycket att tänka på och vi kommer här att gå igenom det du behöver veta.

Tillstånd för värmepump

Ibland krävs det tillstånd för att installera en värmepump. Detta gäller särskilt bergvärmepumpar, men kraven är olika i olika kommuner. Se till att du vet att du får installera den värmepump du har tänkt, eller skaffa tillstånd i god tid innan installationen.

Anlita en värmepumpsinstallatör

Om du skall installera en värmepump i hemmet bör du anlita en värmepumpsinstallatör av flera olika anledningar.

Lagkrav vid värmepumpsinstallation

Det är mot svensk lag att installera en värmepump på egen hand, om installationen kräver hantering av köldmedium. Om köldmedium skall hanteras krävs en certifierade kyltekniker. Köldmediumet i din värmepump är mycket skadligt för miljön och skapar stora mängder växthusgas, om det skulle läcka ut. Dessutom är köldmedium farligt även för människor. Det kan även krävas elektriker eller vvs-montör för vissa delar i en installation. Se till att alla jobb utförs av personer med rätt behörighet.

Vakuumsugning utförs av kyltekniker.Andra fördelar med en kyltekniker

Det finns också många andra fördelar med att anlita en installatör. En värmepumpsinstallatör är expert på just värmepumpar och vet bättre än du var värmepumpen skall placeras och hur den skall installeras, så resultatet blir så bra som möjligt.

Installatören har självklart även med sig alla de verktyg, som behövs vid installationen. Flera av verktygen har du kanske inte hemma i garaget och det blir dyrt att köpa in dem för endast en installation.

Dessutom innefattas en kylteknikers arbete av ROT-avdraget och kostnaden blir därför i slutändan inte särskilt hög.

Garanti & försäkring

Återförsäljare av värmepumpar lämnar inte någon fullständig garanti på värmepumpen om installationen inte har skett av en certifierad installatör. Skulle pumpen börja krångla efter en egeninstallation, kan det alltså bli du som får stå för hela kalaset. Många installatörer vägrar också att reparera en värmepump som har skadats efter en egeninstallation och du kan bli tvungen att köpa en helt ny. Dessutom är det troligt att ditt försäkringsbolag vägrar ersätta dig för skador som uppkommit då du inte har följde lagen.

Håltagning genom vägg för värmepumpsinstallation.Kan jag inte göra något själv?

Det rekommenderas inte att du gör någon del av installationen själv. Generellt gäller inte garantin, om inte hela installationen utförs av en installatör.

Några få installatörer tillåter att du gör en del av jobbet själv och att de endast utför de uppgifter som krävs att en certifierad kyltekniker utför. Tyvärr är det väldigt vanligt att de som vill göra saker själva, utför dem fel. Det kan då bli betydligt dyrare än det ursprungliga priset, då installatören ändå måste utföra hela jobbet och kanske stanna längre än planerat.

Vid installation kan det också finnas vissa moment som du skall genomföra själv. Kanske skall du montera ned och forsla bort den gamla pannan vid en luft/vatteninstallation, eller förbereda marken där utedelen skall placeras. Se till att du vet vad du skall göra.

Val av återförsäljare

Det är viktigt att installationen av värmepumpen sker av en installatör som finns tillgänglig i ditt närområde ifall något skulle hände. Samtidigt kan det vara smart att välja en stor och välkänd återförsäljare framför en liten som ligger närmre. Hos en stor återförsäljare kan du känna dig tryggare i de garantier som ges. De flesta stora återförsäljarna samarbetar med installatörer över hela landet och kontakter helt enkelt en installatör nära dig.

Det är en stor fördel att köpa både värmepump och installation från samma ställe. Då vet du att allt blir gjort och om något går fel har du bara ett ställe att vända dig till. Många stora återförsäljare säljer både värmepumpar och erbjuder installation, oavsett var du bor i landet.

Köp värmepump på Internet

Väljer du dessutom en återförsäljare på internet, så får du garanterat lägre pris än i butik. Företag som säljer värmepumpar på Internet kan hålla betydligt lägre priser än företag med dyra butiker. Samtidigt kan även webbutiker ofta erbjuda installation och även installationen är ofta billigare.

Garanti

När du väljer återförsäljare kan det också vara viktigt att titta på hur lång garanti som erbjuds för produkten. Självklart vill du ha en lång garanti, men många kräver också att man för att få en längre garanti anlitar ett företag (det företaget som säljer värmepumpen) för service, vid ett antal tillfällen. Även om garantin blir längre, kan det ändå blir dyrare i längden.

ElkablarElektricitet

Värmepumpsinstallatörer har som regel inte behörighet för att utföra eljobb. Samtidigt är det en viss skillnad på elkraven för en luft/luftvärmepump och en bergvärmepump. Se till att du vet vad som krävs och kontakta en elektriker i god tid innan installation, om det behövs elektriska förberedelser. På sidorna om vad som är viktigt att tänka på för olika sorters värmepumpar, kommer vi gå in närmare på vad som kan krävas för olika sorters värmepumpar.

Viktigt att tänka på för olika värmepumpar

Vad som är viktigt att tänka på skiljer sig mellan olika modeller och på länkarna nedan kan du hitta specifik information om de olika sorterna:

Luft-luft
Luft-vatten
Frånluft
Bergvärme

KONTAKT

Har du frågor som vi har missat att besvara? Kontakta oss nedan!


(Lämna tom)