Installatörer

Att välja värmepumpsinstallatör eller kyltekniker är inte det lättaste och det kan vara svårt att veta att man verkligen får någon som kommer att göra ett bra jobb.

Just nu söker Polarpumpen fler kyltekniker till sitt nätverk, läs mer här!

Vilken typ av installatör behöver jag?

Vilken typ av installatör du behöver för din värmepumpsinstallation, beror på vilken värmepump som skall installeras. Vanligen är det en certifierad kyltekniker eller kylmontör du är ute efter. Kyltekniker krävs enligt lag, om det skall dras ledningar med köldmedium vilket är standard för luft/luft och vanligt om man installerar luft/vatten. 

Vid installation av bergvärme krävs naturligtvis även en certifierad borrare, som utför själva borrningen. Sen kan det även krävas rörmokare och elektriker

Du hittar mer om installation av en kyltekniker hos Polarpumpen.

Hur hittar jag en pålitlig installatör?

Viktigt att tänka på när du gör ditt val av aktör att utföra din installation av värmepump är att du väljer en certiferad installatör med gott rykte. Det finns en uppsjö av installatörer av olika kvalitet och det kan som kund vara svårt att sålla bland dessa. Det bästa är att gå via sin återförsäljare, då dessa redan har sållat i terrängen och oftast sammarbetar med välkända och pålitliga installatörer. 

VärmepumpsinstallatörAtt jaga lägsta priser kan också vara att göra sig själv en otjänst. Vanligaste anledningen till att pumpen krånglar är att den är att den är felaktigt installerad. I slutändan kan det kosta mer än det smakar om man vänder sig till en billig installatör som visar sig vara okunnig.

Stora återförsäljare av värmepumpar samarbetar oftast med installatörer landet runt, oavsett var de själv är verksamma och kan hjälpa dig med en pålitlig installatör på din ort, även om du bor avlägset i Norrland.

Bra installatör för maximal kapacitet

Det är viktigt att installationen går till på rätt sätt för att få ut maximal kapacitet av din värmepump. Att spara in på installationen kan bli dyrt i längden, då elförbrukningen kan bli högre än nödvändigt. Se därför alltid till att installationen sker av installatörer som har den utbildning som krävs för att utföra de jobb, som behöver göras.

Värmepump och kyltekniker från samma företag

Vanligtvis förmedlar återförsäljaren av din värmepump även en bra och pålitlig kylmontör, så att du slipper leta reda på en själv. Detta är definitivt att föredra då de vanligen samarbetar med installatörer, som de har goda erfarenheter av och du kan då som kund känna dig trygg i att du kommer få god kvalitet på det arbete som utförs.

Att köpa både värmepumpen och installationen från samma företag innebär också att du kan vara säker på att allt blir gjort. Om du köper en billig värmepump, utan installation, kan du stå där utan någon som är villig att installera den, eller så kan kylteknikern hävda att just den värmepumpen är extra krävande och därför kräver extra betalt.

Värmepumparna kan oftast skickas direkt till din installatör och du slipper vara hemma, för att ta emot leveransen. 

elkablarElektricitet

En värmepumpsinstallatör är vanligen en kyltekniker och har som regel inte behörighet för att utföra eljobb, vilket heller inte brukar behövas vid installation av luft/luft. En luft/luftvärmepump får helt enkelt tillgång till el via en vanlig stickkontakt. Om inget eluttag finns i anslutning till pumpen, eller du önskar en fast installation måste du ha dit en elektriker.

Luft/vatten, frånluft och bergvärme ställer högre krav på elen och ibland ingår detta i installationen. Se till att du vet vad som krävs för installationen av din värmepump och vid behov kontakta en elektriker i god tid innan installation eller hör om installatören kan hjälpa dig även med detta. 

KONTAKT

Vill du installera värmepump och vill få kontakt med en återförsäljare och installatör kan du fylla i kontaktformuläret nedan. Var gärna noga med dina behov, så blir det lättare för oss att tillgodose dem.


(Lämna tom)