Luftvattenvärmepump

Köp luft-vattenvärmepump här!

Funderar du på att installera en luft/vattenvärmepump? Då finns det vissa saker du bör tänka på. En luft/vattenvärmepump innebär ett visst ingrepp på ditt hus och det finns en hel del saker som du bör ta hänsyn till. Se till att vara väl förberedd, om du skall installera en luft/vattenvärmepump.

Så fungerar en luftvattenvärmepump

En luftvattenvärmepumps utedel hämtar energi från utomhusluften. Energin/värmen transporteras in i huset med hjälp av köldmedium i rör. Väl inne i huset använder luftvattenvärmepumpens innedel värmen till att värma upp vatten till radiatorer, golvvärme och tappvatten. Du kan också använda en luftvattenvärmepump till att värma upp din pool.

Fördelar med luftvatten

  • Värme via vattenburen värme
  • Varmvatten
  • Hög besparing
  • Kort återbetalningstid

Nackdelar med luftvatten

  • Sparar inte alltid mest
  • Utedelen kan medföra problem med buller

Luftvattenvärmepumpen ska vara norden-anpassad

En luft/vattenvärmepump skall vara Norden-anpassad. Utedelen på en luft/vattenvärmepump utsätts för stora temperatur- och väderskillnader och en Norden-anpassad värmepump klarar svenska vintrar och avfrostar sig själv.

Panasonic Aquarea luft/vatten värmepumpssystemTillstånd för luft-vattenvärmepump

Vanligen krävs inga tillstånd för att installera en luft/vattenvärmepump, men detta regleras på kommunnivå. Det kan krävas tillstånd, för att installera en värmepump i hemmet, i och med att utedelen medför visst ”buller” och det kan finnas krav på att inte grannarna får utsättas för högre ljudvolym än en viss nivå. Kontrollera om tillstånd krävs i din kommun, eller vilka krav du måste rätta dig efter och sök eventuellt tillstånd i god tid innan installationen.

Offerter på luft/vattenvärmepump

Om du skall installera luft-vattenvärmepump bör du begära in flera offerter. Granska offerterna noga. Se till att all viktig information verkligen finns med och att inget är utelämnat. Jämför sedan offerterna noga och välj den du tycker passar dig bäst.

Priserna kan skilja mellan olika installatörer och att begära in olika offerter är ett effektivt sätt att få ner priset på en luft/vatteninstallation och framför allt att sålla mellan seriösa och ickeseriösa installatörer.

Installatörerna bör också göra hembesök, då förutsättningarna för luft/vatten varierar mycket mellan olika hus. Inga hus är likadana. För att kunna göra en rättvis bedömning av vad slutpriset kommer bli för att installera en luft/vattenvärmepump i ditt hem, bör installatören ha undersökt förutsättningarna ordentligt.

Vi på Polarpumpen säljer billiga luft/vattenvärmepumpar. Vill du ha en offert på luft/vattenvärmepump kan du höra av dig till oss på 0770-777 600 eller fylla i kontaktformuläret här på sidan.

Vattenburet system kräver luft-vattenvärmepumpen

radiatorEn luftvattenvärmepump sprider värmen i huset via ett vattenburet system och det är en stor fördel om ett sådant redan finns i huset, då det är dyrt att installera. Vanligen är det lätt att docka en luft/vattenvärmepump till det befintliga vattenburna systemet i huset.

Vissa luft/vattenvärmepumpar säljs som kompletta system, medan andra dockas mot en befintlig varmvattenberedare. Om du ändå behöver byta ut varmvattenberedaren kan det vara smidigt med ett mer komplett system, medan det kan kännas onödigt att slänga ut en nästan ny varmvattenberedare. Det finns också luft/vattenvärmepumpar, från exempelvis Bosch, som tillåter att du behåller din gamla panna.

Läs mer om installation av luftvattenvärmepump.