Installera värmepump på Öland och Gotland

Beställ installation östra Sverige här!

Självklart kan du även installera en värmepump om du bor på Öland eller Gotland. Det är egentligen ingen större skillnad mot andra områden.

Just nu söker Polarpumpen fler kyltekniker till sitt nätverk, läs mer här!

Hitta installatör på Öland eller Gotland

En värmepumpsinstallatör täcker vanligen stora områden och därför kan du räkna med att en installatör täcker hela Öland (och även Kalmar och en bit in i Småland) eller hela Gotland.

Om du vill ha hjälp att få tag på en installatör, kan du kontakta oss via vårt kontaktformulär. Du kan också nå oss på telefon 0770-777600 eller beställa värmepump och installation direkt på vår hemsida www.polarpumpen.se.

Att köpa värmepump och installation i en e-butik, som Polarpumpen, gör att du kan få ner priset på både själva värmepumpen och installationen. Vi kan också ett stort kontaktnät med installatörer över hela Sverige och kan lätt hitta en installatör, som kan hjälpa just dig med att installera din värmepump oavsett om du bor i Visby, Borgholm eller Mörbylånga.

Kalksten är vanligt på GotlandKalksten kräver djupare borrhål

Berggrunden på Gotland och Öland består huvudsakligen av kalksten och andra bergarter, som har en liknande värmeledningsförmåga. Värmeledningsförmågan i berggrunden på Öland och Gotland är därför sämre än i övriga Sverige. Detta innebär att man måste borra djupare borrhål om man ska installera bergvärme.

Det kostar naturligtvis extra att borra djupare och det är därför tveksamt om det lönar sig med bergvärme, jämfört med de andra värmepumparna.

Fraktpris till Gotland

Det som framför allt kan påverka installationen av en värmepump är att fraktpriset ligger lite högre, om du ska installera en värmepump på Gotland. Det är helt enkelt lite dyrare att skicka värmepumpar till Gotland.

Ansöka om tillstånd för värmepump och andra regler

Det är din kommun som avgör om du får installera en värmepump eller inte. Om du bor i Borgholm, är det Borgholms kommun, som ger dig tillstånd. Vanligen krävs tillstånd endast för mark-, sjö- och bergvärme, men kolla vad som gäller i din kommun. Speciella regler kan också gälla i områden med detaljplan (även luftvärmepumpar) och skyddsområden. 

Dessutom måste man efterleva de regler som finns om bullernivåer. Utedelen på en luftvärmepump låter lite och du kanske inte får installera den precis vid tomtgränsen.

I Borgholms kommun tar man ut en avgift på 710 kronor i timmen, för 2 timmars arbete vid behandling av en ansökan om tillstånd för värmepump (augusti 2013). Även Mörbylånga och Gotlands kommuner kräver ansökan om tillstånd vid berg-, sjö- eller markvärme och i Visby krävs istället tillstånd från länsstyrelsen på grund av kulturminneslagen.

Tänk på att ansökan kostar, oavsett om du får tillstånd eller inte. Dessutom kan du få betala extra om din ansökan tar längre tid att behandla på grund av att du har lämnat in felaktiga, svårtolkade eller inkompletta uppgifter. Om man borrar utan tillstånd, kan man dessutom tvingas betala en straffavgift.