Installera värmepump i Göteborg

Beställ installation Göteborgsområdet här!

På den här sidan finns viktig information för dig som vill installera värmepump i Göteborg.

Just nu söker Polarpumpen fler kyltekniker till sitt nätverk, läs mer här!

En installationsfirma arbetar i hela Göteborgsområdet

En värmepumpsinstallatör täcker vanligen ett stort område. Det är inte ovanligt att en kyltekniker, som installerar luftvärmepumpar, är i Trollhättan en dag, Varberg nästa dag och Kungälv den tredje. Av den anledningen kan den här informationen gälla dig som bor någonstans i Västra Götaland, Göteborg eller Halland.

Barken Viking och Läppstiftet i GöteborgHitta en installatör i Göteborg

När man ska hitta en installatör i Göteborg med omnejd är det bra med referenser. Du kanske redan har en granne hemma i Vänersborg, som har installerat en värmepump och därför kan rekommendera en kunnig installatör.

Annars är det vanligen en god idé att använda sig av företaget som säljer luftvärmepumpen.  Företagen har redan prövat installatörerna och avbryter naturligtvis samarbetet med en installatör som inte sköter sig. Att köpa både värmepump och installation på samma gång innebär också en extra trygghet för dig.

Köpa installation online

Om du köper din värmepump och installation i en stor webbutik, som Polarpumpen, förmedlar företaget också kontakten med installatören och hittar en installatör, som arbetar i det området i Göteborg eller Västra Götaland där du bor. En stor webbutik har ett stor nätverk av installatörer och kan förmedla någon som arbetar i ditt närområde oavsett om det är i Alingsås, Stenungssund eller Falkenberg. Dessutom kan du vanligen få både värmepumpen och installationen billigare, om du köper din värmepump på Internet.

Polarpumpen säljer både värmepumpar och installation för Göteborgsområdet online. Du når företaget enkelt på 0770-777 600.

Välja värmepump i Göteborg

Ett tips för dig som funderar på att köpa värmepump är att ta del av olika testresultat och då främst Energimyndighetens. De är störst i Norden på att testa värmepumpar och testar luft-luftvärmepumpar för tre olika klimatområden, däribland Borås i Västra Götaland. Detta är bra för dig som bor i Västra Götaland, då du kan få rimliga uppgifter på vad du skulle kunna spara med en värmepump, då Borås ligger centralt i området. Dessutom finns testuppgifter för olika stora hus, så du kan hitta förutsättningar, som påminner om dina egna.

Tillstånd och regler för att installera värmepump i Göteborg

Huruvida det krävs tillstånd för att installera en värmepump regleras på kommunnivå. Du som bor i Göteborg, påverkas alltså av lagarna som gäller i Göteborg. Det vanliga är att det krävs tillstånd eller anmälan till miljöstyrelsen endast för bergvärme (sjövärme och markvärme).

I någon kommun kan det krävas tillstånd även för luftvärmepumpar och framför allt gäller många gånger specialregler inom områden med så kallad detaljplan eller skyddsområden. Information finns på kommunens egen hemsida, om vad du bör tänka på vid installation av olika typer av värmepumpar och det är viktigt att du kontrollerar vad just din kommun har bestämt.

I tabellen nedan finns kostnadsuppgifter för tillstånd om att installera värmepump (berg-, sjö- eller markvärme) för några kommuner i Göteborgsområdet.

Göteborg 3600 kronor
Mölndal 1678 kronor
Partille 1400 kronor
Lerum 1550 kronor
Kungälv 2430 kronor
Alingsås 1350 kronor
Borås 800 kronor
Stenungssund 1668 kronor
Trollhättan 1700 kronor
Vänersborg 650 kronor

(Uppgifterna är från augusti 2013 och kan ha ändrats eller tolkats felaktigt)

Tänk på att det kostar att söka om tillstånd i Göteborg och resten av Sverige, oavsett om du får lov att installera värmepumpen eller inte. Dessutom är det viktigt att du lämnar in en komplett anmälan, för att få ett så lågt pris som möjligt. Om din anmälan inte är komplett, tar handläggningstiden längre tid och du får betala mer.