Installation av frånluftsvärmepump

Få offert på installation av frånluftsvärme här!

En frånluftsvärmepump utnyttjar värmen som redan finns i hemmet och behåller värmen i huset, när huset ventileras. Värmen används för att värma vatten till radiatorer, golvvärme och tappvatten. Vid installationen innebär detta att frånluftsvärmepumpen ska kopplas till el, vatten och ventilation.

Pris värmepump Pris installation Summa kostnad Besparing
utan rot med rot utan rot med rot  
40 000 - 83 000 10 000 - 17000 7 000 - 12 000 50 000 -100 000 47 000 - 95 000 25-50 %

OBS alla siffror är ungefärliga

Placering av frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump har inga stora utedelar och behöver inte stå i en synlig eller central del av ditt hus. Den påverkar därför inte det nuvarande utseendet av huset. De flesta frånluftsvärmepumpar ser mer eller mindre likadana ut oberoende av märke. Några av de vanligaste märkena för frånluftsvärmepumpar är Nibe, Bosch, IVT och Comfortzone.

Frånluftsvärmepump - Bosch          Frånluftsvärme - Bosch

Innan installationen

När en installatör kommer för att installera din frånluftvärmepump är det viktigt att ditt hus redan har ett fläktdrivet ventilationssystem. Finns det inget mekaniskt ventilationssystem måste ett sådant installeras innan frånluftsvärmepumpen kan kopplas in. Det är mekanisk frånlufts som krävs, tilluften måste däremot inte vara mekanisk.

Att installera mekanisk frånluft är vanligtvis relativt lätt att lösa, men det är viktigt att du berättar för din återförsäljare, att ditt hus saknar mekanisk ventilation tidigt i processen. Detta så att det kan åtgärdas och så att allr är redo inför installationen av din frånluftsvärmepump.

Har du ett relativt nybyggt hus är det dock inget du behöver fundera på. De flesta nya hem har styrda ventilationssystem installerade.

Installation av en frånluftsvärmepump

Vid själva installationen installeras frånluftsvärmepumpen och kopplas till det befintliga uppvärmningssystemet - dina radiatorer och/eller golvvärme. Pumpen kopplas också till ventilations- och elsystemet.

I slutet av installationen går installatören igenom frånluftsvärmepumpens funktioner, hantering och skötselråd.  

Vad ingår i en installation

När du beställer en frånluftsvärmepump köper du även med en installation. Allt arbete och material bör tillhandahållas av företaget. Det som ingår i en installation av en frånluftvärmepump är:

  • VVS-material
  • Rörarbete
  • Elarbete och elmaterial

Installatören kan ibland stå för nedmontering och ibland även bortforsling av din gamla värmepanna, om detta behövs, men detta kan skilja mellan olika installatörer. Kontrollera därför vad som ingår i offerterna och var noga med att specifiera dina behov, så att offerterna omfattar just det du vill ha.

Pris på installation av frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepumpar kan säljas med eller utan installationen inkluderat i priset. Vanligtvis brukar en frånluftsvärmepump plus installation ligga någonstans mellan 50 000 - 100 000 kronor. Vill du ha en starkare frånluftsvärmepump, eller en frånluftsvärmepump med specialfunktioner kan det kosta lite mer än en budgetvariant.

Att installera ventilationssystem, innebär också en kostnad, men brukar inte vara varken svårt eller dyrt. Det är dock individuellt för olika hus, så du bör ta reda på vad det skulle kosta hemma hos dig. 

Glöm inte att din installation kan kosta nästan en tredjedel mindre om du använder dig av ROT-avdraget. Om du vill läsa mer om priser på pump och installation kan du göra det under "Pris".

Hitta installatör till frånluftsvärmepump

En installation av en frånluftsvärmepump går oftast snabbt. Men då den vanligaste anledning till reklamation är en felaktig installation är det mycket viktigt att du vänder dig till en licensierad installatör

Behöver du hjälp med att hitta en frånluftsvärmepump och en pålitlig installatör? Fyll i vårt kontaktformulär så hör vi av oss.

Elektricitet

En frånluftsvärmepump ställer vissa krav när det gäller elen. Kontrollera noga vad som krävs och om det du behöver ingår i installationen. Kontakta en elektriker om behov finns eller hör efter om installatören kan hjälpa till med detta också, mot en extra kostnad.

Läs mer om frånluftsvärmepumpar.