Installera värmepump i Stockholm

Beställ installation Stockholmsområdet här!

Detta är sidan för dig som funderar på att installera värmepump i Stockholm.

Just nu söker Polarpumpen fler kyltekniker till sitt nätverk, läs mer här!

En installatör täcker ofta hela Stockholmstrakten

En kyltekniker, som installerar värmepumpar, reser ofta långa sträckor. På en arbetsvecka är det inte ovanligt att installatören installerar luftvärmepumpar i både Uppsala, Solna, Eskilstuna, Täby, Norrköping, Södertälje och Nyköping. Därför kan den här sidan ge viktig information till dig, även om du inte bor i just själva Stockholm. Informationen kan helt enkelt vara relevant för dig som bor i hela Stockholms län, Uppland, Västmanland eller Södermanland.

StockholmHitta värmepumpsinstallatör i Stockholm

Många som letar efter en lämplig installatör, försöker få referenser från andra som också bor i exempelvis Flen. Naturligtvis är detta ett bra sätt att gå tillväga. Har du en granne, hemma i Tierp, som har installerat en värmepump och är nöjd, kan du känna dig trygg med att vända dig till samma företag.

Om du inte hittar några lämpliga referenser, eller kanske vill få ett billigare pris på installationen, kan man vända sig till företaget som säljer luftvärmepumpen. Många företag säljer både värmepump och installation och ett etablerat företag har naturligtvis ett pålitligt kontaktnät med installatörer. En installatör som inte sköter sig får helt enkelt inte fortsatt förtroende.

Läs mer om att hitta värmepumpsinstallatör.

Köpa installation av värmepump online

Många tror att stora webbutiker, inte kan förmedla installatörer, men det stämmer inte. Stora webbutiker har oftast bra kontaktnät, över hela Sverige, och kan förmedla en kunnig installatör oavsett om du bor i Enköping, Västerås eller Nyköping.

Få ner priset på värmepump i Stockholm

Tyvärr ligger priserna på värmepumpar i Stockholmstrakten, något över det genomsnittliga priset för värmepumpar i övriga landet. Men det finns saker du kan göra för att få ner priset på både värmepumpen och installationen.

Det främsta tipset är att vända dig till en webbutik. En stor webbutik, som Polarpumpen, har samma priser på värmepumpar till sina kunder oavsett var de bor i landet, och du behöver inte betala extra för att du bor i Stockholm. Webbutiker ligger dessutom vanligen under priserna du får betala i vanliga butiker runtom i landet.

Regler och tillstånd för att installera värmepump i Stockholm

Det är din kommun som bestämmer vilka regler som gäller för att installera värmepump. Detta innebär att om du bor i Uppsala, ska du ta reda på vilka regler som gäller i just Uppsala. Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller i din kommun, och följer lagarna och föreskrifterna.

Det är vanligt att det krävs tillstånd för bergvärme (mark- och sjövärme), men mindre vanligt att det krävs tillstånd för luftvärmepumpar. Dessutom gäller ofta speciella regler i miljöskyddsområden och områden med detaljplan. Även om det inte finns krav på att ansöka om tillstånd, finns andra regler som man måste följa – exempelvis gällande bullernivåer.

Huruvida det krävs tillstånd för att installera en värmepump regleras på kommunnivå. Du som bor i Stockholm, påverkas alltså av lagarna som gäller i Stockholm. Det vanliga är att det krävs tillstånd eller anmälan till miljöstyrelsen endast för bergvärme (sjövärme och markvärme).

Tabellen visar kostnadsuppgifter för att ansöka om tillstånd för att installera värmepump (berg-, mark- eller sjövärme) för några kommuner i Stockholmsområdet:

Stockholm 4900/8820 kronor
Nacka 1320/1760 kronor
Järfälla 1660 kronor
Sollentuna 2625 kronor
Täby 3000 kronor
Vallentuna 2610 kronor
Södertälje 1840 kronor
Norrtälje 4700 kronor
Uppsala 1620 kronor
Eskilstuna 800 kronor

(Uppgifterna är från augusti 2013 och kan ha ändrats eller tolkats felaktigt)

Det kostar att ansöka om tillstånd, även om du får avslag, då det är själva behandlingstiden av ärendet som kostar. För att inte råka ut för extra avgifter är det viktigt att du är noga med att lämna in alla de uppgifter som krävs. Om din ansökan tar längre tid att behandla, för att du har varit slarvig, kommer det vara du som får betala kostnaden. I Stockholm ligger den extra avgiften på 980 kronor i timmen.