Luftluftvärmepump

Köp luft-luftvärmepump här!

Om du funderar på att skaffa en luft/luftvärmepump finns det en del specifika saker att tänka på, även om luft/luftvärmepumpar generellt är enkla att installera och passar nästan var som helst. En luft/luftvärmepump är enkel just för att den inte ställer några större krav på huset den installeras i. Medan andra sorters värmepumpar dockas mot vattenburna värmesystem, sprider en luft/luftvärmepump enkelt värmen via luften i hemmet.

Så fungerar en luftluftvärmepump

En luftluftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och förs in i huset, där den sprids via luften med hjälp av fläktar. Luftluftvärmepumpen består av två olika delar. En del ute, som hämtar upp värme och en del inne som sprider värmen. Mellan de två delarna går en köldmediekrets, som transporterar värmen in i huset. En luftluftvärmepump fungerar som ett omvänt kylskåp, vid uppvärmning och som ett kylskäp, när den används för luftkonditionering.

Fördelar med luftluftvärmepump

  • Passar nästan överallt
  • Kräver inget vattenburet värmesystem
  • En mycket billig värmepump
  • Stor besparing
  • Luftrening
  • Luftkonditionering

Nackdelar med luftluftvärmepump

  • Värme sprids sämre via luften
  • Ger inget varmvatten

Köpa luftluftvärmepump

Att köpa en luftluftvärmepump kan liknas vid att köpa ett kylskåp eller en ny tvättmaskin. Det brukar rekommenderas att ta in offerter vid köp av värmepumpar, men när det gäller luftluftvärmepumpar är detta oftast inte nödvändigt. Många butiker har standardpriser på både luft/luftvärmepumpar och installation av luft/luftvärmepumpar. De förutsättningar en luft/luftvärmepump kräver, varierar inte så mycket mellan olika hus och vanligen krävs inget mer än en vanlig standardinstallation.

Billigare med luft/luftvärmepump i e-butik

Tänk också på att du vanligen kan få ner priset på värmepumpen, om du köper värmepumpen online i en e-butik, som Polarpumpen. En e-butik kan hålla lägre priser även om de säljer samma produkter. Du kan ofta spara många tusenlappar på att köpa din luft/luftvärmepump hos Polarpumpen.

Passar det med en luftluftvärmepump?

När det gäller luftluftvärmepumpar är placeringen väsentlig. Om en luft/luftvärmepump har en dålig placering, kommer värmen inte kunna spridas ordentligt i hemmet. En luft/luftvärmepump skall placeras centralt i hemmet, så den varma luften lätt kan spridas. Den skall också placeras öppet, så luftströmmarna inte hindras. Tyvärr, har luft/luftvärmepumpar svårt att sprida värmen i hus med krånglig planlösning. Det kan ibland vara idé att installera flera värmepumpar eller en värmepump med flera innedelar, så att värmen verkligen når ut i hela huset.

Utedelen på Fujitsu luftluftvärmepumpNorden-anpassad luftluftvärmepump

En luft/luftvärmepump skall vara Norden-anpassad. En Norden-anpassad värmepump klarar svenska vintrar och avfrostar sig själv. Luftvärmepumpar, som inte är Norden-anpassade är ofta billigare och du kanske lockas av att köpa en billig värmepump i södra Europa, men den går sönder första vintern i Sverige.

Tillbehör till din luftluftvärmepump

Fundera även på om du vill ha tillberhör till din luft/luftvärmepump. Du kanske vill placera utedelen på ett markstativ, för att säkerställa mindre buller, eller täcka utedelen med ett värmepumpsskydd, som kan målas i samma färg som huset. Värmepumpsskydd i trä

Det finns också ett system, som tillåter fjärrstyrning av luftvärmepumpar. Systemet kan vara särskilt praktiskt om du installerar en luft/luftvärmepump i sommarstugan. Med systemet får du varningar om temperaturen sjunkit eller enheten inte har tillgång till ström. Du kan också ändra temperaturen och därmed öka temperaturen, från underhållsvärme, i god tid innan du kommer fram till din sommarstuga.

Tillstånd för luft-luftvärmepump

Oftast finns inga krav på tillstånd för luftluftvärmepumpar, men det förekommer i och med att utedelen medför visst ”buller”. Det kan finnas krav på vilka ljudnivåer man får utsätta sina grannar för. Kontrollera om tillstånd krävs och se till att du följer kommunens regler.

Läs mer om installation av luftluftvärmepump.