Installera värmepump i Norrland

Beställ installation norra Sverige här!

Installation i Norrland är lite speciellt, just för att Norrland är så stort, med långa avstånd mellan installatör och installationsplats. På den här sidan berättar vi mer om vad som gäller för installation av värmepump i Norrland.

Just nu söker Polarpumpen fler kyltekniker till sitt nätverk, läs mer här!

Installatörer arbetar i stora områden

En installatör täcker vanligen ett stort område, men Norrland är naturligtvis såpass stort att olika installatörer täcker olika områden. Det finns naturligtvis lokala installatörer på många orter, såsom Örnsköldsvik, Åre och Härnösand.

Att Norrland är stort påverkar installationen. Det kan nämligen kosta lite mer om installatören måste åka långa sträckor, för att komma hem till dig från Örnsköldsvik till Sollefteå. Av den anledningen hinner en installatör i Norrland vanligen inte med lika många installationer på en vecka, som en installatör, som arbetar i södra Sverige.

Standardinstallation av luft/luft i Norrland

När det gäller luft/luftvärmepump kan det verkligen löna sig att köpa en standardinstallation eftersom installatörens restid ingår i priset. Visserligen ligger priserna för standardinstallation ofta lite högre om man bor i Norrland, men om det är långt mellan dig och installatören, slipper du betala extra. Att beställa en standardinstallation gör att du får ett bättre pris.

Hitta en lokal installatör i Norrland

Om du vill hitta en lokal installatör i Norrland, kan det vara idé att vända sig större företag med installatörer i hela landet. Polarpumpen säljer värmepumpar och hjälper dig också med installation på din ort, oavsett om du bor i Piteå, Haparanda eller Hudiksvall. Du når Polarpumpen på 0770-777 600.

Att köpa installation och värmepump i en e-butik, som Polarpumpen, gör att du kan få ner priset på både värmepump och installation. 

Pris på installation och frakt

Många företag tar lite mer betalt för installation och frakt i Norrland, på grund utav de längre avstånden.

Sjöbodar vid NorrlandskustenNorrlands klimat och värmepump

Klimatet i Norrland påverkar uppvärmningskostnaderna i stor utsträckning. Det kostar betydligt mer att värma upp ett hus, när det är kallare ute. Därför finns det också mer pengar att spara med en värmepump. Du kan oftast inte spara lika stor del av uppvärmningskostnaderna i Norrland, som i övriga Sverige, men sett i antalet kilowattimmar man slipper betala för är besparingen oftast mycket större än i övriga Sverige.

Ett tips är att titta på Energimyndighetens testresultat för värmepumpar, för att få en mer konkret uppfattning om hur mycket du kan spara. Energimyndigheten använder klimatet i Luleå, som ett exempel i sina tester och detta kan ge en uppfattning om besparingsmöjligheterna i Norrland. Naturligtvis skiljer sig klimatet i Norrland många gånger ganska mycket från klimatet i Luleå, men det kan ändå ge en uppskattning.

Djupare borrhål vid bergvärme

Att klimatet är kallare i Norrland påverkar också borrhålen, som borras vid bergvärme. Berggrunden är något kallare i norra Sverige och därför måste man borra lite djupare eller borra flera borrhål.

Tillstånd och regler för att installera värmepump i Norrland

Vilka regler som gäller när du ska installera värmepump, regleras till stor del av din kommun och det är som regel kommunen som hanterar ansökningar av tillstånd för värmepump. Om du bor i Umeå, ska du alltså ta reda på vad som gäller i just Umeå.

Tillstånd krävs oftast enbart för bergvärme, markvärme och sjövärme. Samtidigt måste du följa regler om exempelvis bullernivå även vid installation av luftvärmepumpar. Se till att du har koll på vad som gäller i din kommun och följ lagarna.

I tabellen nedan kan du se vad det kostar att ansöka om tillstånd för värmepump (sjö-, berg- eller markvärme) i några av Norrlands kommuner.

Boden 1590 kronor (2012)
Bollnäs 1200 kronor
Gävle 791 kr/h för 3 h (2011)
Kiruna 1200 kronor
Sundsvall 881 kronor i fast avgift + 881 kr/h
Söderhamn 2346 kronor
Umeå 910 kronor
Östersund 940 kr/h för 1 h

(Uppgifterna är från augusti 2013 och kan ha ändrats eller tolkats felaktigt)

Tänk på att det är själva ansökan som kostar. Det är inte säkert att du får tillstånd. Dessutom kan det bli dyrare om du inte lämnar in en fullständig och tydlig ansökan.