Installera värmepump i Skåne

Beställ installation södra Sverige här!

Om du söker information om att installera värmepump i Skåne, har du kommit rätt. Den här sidan behandlar viktigt information för dig som funderar på att installera en värmepump i Skåne.

Just nu söker Polarpumpen fler kyltekniker till sitt nätverk, läs mer här!

En installatör arbetar oftast i hela Skåne

Värmepumpsinstallatörer spenderar mycket tid i sin bil. De täcker oftast långa sträckor varje vecka. Det är inte ovanligt att en kyltekniker, som installerar luft-luftvärmepumpar, på en och samma vecka hinner med installationer i Ängelholm, Landskrona, Helsingborg, Malmö, Lund, Hässleholm, Kristianstad, Ystad och Trelleborg.

Turning Torso i MalmöHitta en installatör till värmepump i Skåne

Många vill ha goda referenser för att hitta en installatör till sin värmepump i Skåne och Malmötrakten. Din granne i Simrishamn, kanske installerade en värmepump förra sommaren och är nöjd med jobbet? Då är det självklart smidigt för dig att välja samma installatör.

Sen kan man vanligen köpa installation tillsammans med värmepumpen. I det här fallet är det istället försäljningsföretaget som får sålla bland installatörerna. Ett försäljningsföretag kommer ju inte att hålla kvar vid en installatör, som missköter sig och du kan därför vara säker på att du får en riktigt bra installatör till din värmepump.

Köpa installation online istället för lokalt?

Många lockas av de billigare priserna på Internet och oftast fungerar det minst lika bra, om inte bättre att köpa sin värmepump den vägen. Framför allt får du samma produkt och samma installation till ett billigare pris oberoende om du bor i Malmö, Simrishamn eller Lund.

Även webbutiker, som Polarpumpen, förmedlar installatörer över hela landet och du kan lugnt köpa din värmepump online och få kontakt med en kunnig installatör oavsett om du bor i Landskrona, Ystad eller Malmö.

Installera värmepump i Skånelänga

I Skåne är det ganska vanligt med Skånelängor och många undrar just hur det där med installation av en värmepump i en Skånelänga går till.

En installatör som är stationerad i Skåne, är naturligtvis van vid att hantera den problematik, som kan uppstå i en Skånelänga. Oftast rör det sig egentligen inte om några problem, utan det kan krävas lite mer tid för håltagning i vägg och montering. Detta kan innebära att du får betala lite extra för installationen, då det krävs lite mer än vad som ingår i en standardinstallation, men det brukar vara smidigt att lösa.

Kalksten i sydvästra Skåne kräver djupare borrhål

Kalksten och liknande bergarter har sämre värmeledningsförmåga än de bergarter som är vanligast runtom i Sverige. Berggrunden i sydvästra Skåne består huvudsakligen av kalksten, vilket leder till att man behöver borra djupare hål till bergvärme. Detta gäller exempelvis orter som Malmö, Lund, Landskrona och Trelleborg, men också området runt Kristianstad.

Att borra djupare blir naturligtvis också dyrare och det är därför mindre lönsamt med bergvärme i dessa områden.

Välja värmepump i Skåne

Ett särskilt tips för dig som bor i Skåne, är att Energimyndigheten utför oberoende tester av värmepumpar, för det klimatet som är i Malmö. Du kan därför få tillgång till mer exakta uppgifter om vad som är en rimlig besparing just i Skåne. Energimyndigheten testar också för olika stora hus, så du kan lätt jämföra med en situation, som påminner om din egen. Generellt, kan man också få den största procentuella besparingen i Skåne, då klimatet är mildast här.

Tillstånd och regler för att installera värmepump i Skåne

Det är din kommun som bestämmer om du får installera en värmepump eller inte. Om du bor i Malmö, är det lagarna som gäller i just Malmö som avgör. Oftast är det bara bergvärme (sjö- och markvärme), som kräver tillstånd, medan luftvärmepumpar vanligen kan installeras utan krångliga tillståndsprocesser.

Däremot måste man även med en luftvärmepump följa de lagar som finns och du måste exempelvis ta hänsyn till grannarna, avseende bullernivåer. Se därför till att alltid läsa på vad som gäller i din kommun!

Tabellen redovisar vilka avgifter det är på att ansöka om tillstånd för värmepump (berg-, ytjord- och sjövärme) i  några av kommunerna i Skåne.

Eslöv 2700 kronor
Helsingborg Ytjord: 2000 kr, bergvärme: 2400/6400 kr
Hässleholm 2085 kronor
Kristianstad 1280 kronor
Landskrona 1710 kronor
Lund 1400/5600 kronor
Malmö 965 kr/timme
Trelleborg 1800 kronor
Ystad-Österlensregionen 800 kr/h för 3 timmar
Ängelholm 705 kr/h

(Uppgifterna är från augusti 2013 och kan ha ändrats eller tolkats felaktigt)

Avgiften tas ut oavsett om tillstånd beviljas eller inte. Dessutom kan du få betala extra, om ansökan tar extra lång tid att behandla, för att du inte skickar in en komplett eller tydlig ansökan. Detta oberoende om du bor i Malmö eller någon annan ort i Sverige.